Októberben Budapestre jön a karate világ!

Az atlétikai világbajnokságot követően az ősszel sem maradunk hazai rendezésű nagy világverseny nélkül. Október 24. és 29. között a Papp László Sportarénában rendezik a 26. Karate Világbajnokságot – amely egyszerre lehet első, utolsó, minden idők legnagyobbja és magyar érmet hozó!

Magyarország a tokiói olimpián bemutatkozott sportágban először rendezhet világbajnokságot. Utolsó pedig abban a tekintetben lesz a vb, hogy a karatéban 2024-től a világbajnoki indulás jogát kvalifikációs sorozaton keresztül kell majd kiharcolni. Idén utoljára viszont még minden ország szabadon nevezhet be kategóriánként egy-egy versenyzőt. Ez azt jelenti, hogy részvételi rekordot hozhat a budapesti rendezvény: várhatóan 130-140 ország karatésait láthatják majd azok, akik kilátogatnak a Papp László Sportarénába.

A történelmi eseményen történelmi eredményben bíznak itthon a sportágban. Korábban négyszer sikerült magyar karatésnak vb-ezüstig jutni, de a világbajnoki cím még hiányzik. Ezt próbálják meg majd a hazai közönség és a várhatóan teltház előtt kivívni a magyarok. A legnagyobb eséllyel erre az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor, a korábbi egyik vb-ezüstérmes és a tavalyi Világjátékokon is második Tadissi Martial, valamint a para-karatésoknál vb- és Eb-címvédő Kákosy Olívia pályázik.

A keddtől vasárnapig tartó vb első két napján küzdelemben és formagyakorlatban is az egyéni selejtezőkre kerül sor, míg csütörtökön és pénteken a csapat selejtezőket rendezik. Szombaton és vasárnap bonyolítják le minden kategória bronzmérkőzéseit, majd a döntőit.